Fokus for 2025: Urfolk og nasjonale minoriteter, og kunstig intelligens

I 2025 fortsetter De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK) sitt arbeid med å utvikle faglige ressurser og møteplasser som skal bidra til å skape bevissthet om forskningsetiske temaer og spørsmål som berører forskningsinstitusjonene og samfunnet.

Hvert år velges to temaer som skal være samlende for de felles aktivitetene i FEK. Nytt av året er at faglige ressurser skal samles i temasider på FEKs nettsider.

— De to overordnede temaene vi skal jobbe med på tvers av komiteer, utvalg og sekretariat videreføres fra 2024, og er kunstig intelligens (KI) og urfolk og nasjonale minoriteter. Temaene spenner vidt, men felles for dem er at de viser hvordan forskningsetikken inngår i en større samfunnsmessig kontekst, i fortid, nåtid og fremtid, sier direktør Helene Ingierd.

Videre arbeid med aktuelle temaer

Urfolk og nasjonale minoriteter ble satt på agendaen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport om fornorskningspolitikk og urett overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner. Rapporten tematiserer forskningens rolle i fornorskningsprosessen.

— Begge temaene FEK skal jobbe med i år, er også satt høyt på dagsorden i den internasjonale diskursen om forskningsetikk, sier Ingierd.

Spørsmål som diskuteres handler om respekt for forskningsdeltakere og innhenting av samtykke, risikoer ved bruk av KI, og rettferdig deling og bruk av forskningsdata. Temaet legger til rette for viktig refleksjon og samtaler om grov urett som har blitt gjort i forskningens navn.

— Mange av de forskningsetiske spørsmålene som gjelder for forskning med urfolk og nasjonale minoriteter oppstår på grunn av forhold i fortiden og den historiske uretten som er begått. For eksempel reises spørsmål om forskere i dag har et særskilt ansvar ved forskning på urfolk og nasjonale minoriteter på grunn av tidligere uetisk forskning, forklarer Ingierd.

Hvilket ansvar har forskere?

Kunstig intelligens (KI) er et tema som opptar og påvirker forskersamfunnet på tvers av fagfelt. Teknologiutviklingen går raskt, og regjeringen har et stort fokus på forskning knyttet til KI. FEK jobber med spørsmål knyttet til forskningens uavhengighet, interne normer i forskerfellesskapet, integritet og menneskeverd, og påvirkningen KI har på samfunn og natur.

— Det er stor enighet om at KI-forskningen skaper nye muligheter, men også utfordringer og usikkerhet. Spørsmål som er sentrale inkluderer blant annet hva forskere kan og bør gjøre og hvilket ansvar de har for de eventuelle konsekvensene bruken av KI får, sier Ingierd.

Utover temasiden vil et av produktene FEK v/ Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) jobber med i år, være en antologi om KI. Denne er ment å bidra til at forskere og forskningsinstitusjoner fremmer etisk god forskning. Med antologien siktes det på å belyse ulike forskningsetiske betraktninger knyttet til KI fra ulike fagområder. NENT fortsetter også sin webinarserie om temaet, der målet er å tilrettelegge for erfaringsutveksling og debatt.

Internasjonalt og nasjonalt samarbeid på agendaen

Begge temaene FEK skal jobbe med i år, er også satt høyt på dagsorden i den internasjonale diskursen om forskningsetikk. Verdenskonferansen for forskningsintegritet (WCRI), hvor Ingierd bidrar i planleggingskomiteen, har valgt seg ut disse temaene som hovedtemaer på konferansen som er i Vancouver i mai 2026.

— Temaene tas også opp på de åpne møtene våre gjennom året, først på Årskonferansen 13. mars, som er en møteplass for komiteer, utvalg og sekretariat. Her får vi blant annet erfaringer fra arbeidet med egne retningslinjer for forsking som involverer urfolk fra Australia og Canada, forklarer Ingierd.

I april er FEK vertskap for den halvårlige samlingen i ENRIO (European Network for Research Integrity Offices), og da vil KI settes på dagsorden.

Bistår Forskningsrådet

I 2025 vil FEK også bistå andre aktører i forskningssystemet. FEK har utarbeidet et verktøy Forskningsrådet kan bruke når de fra og med 2025 har et krav om en forskningsetisk egenevaluering i søknader.

— Formålet med verktøyet for egenevalueringen er å hjelpe forskere og andre som søker om å identifisere de sentrale forskningsetiske dimensjonene i et prosjekt, og peke mot sentrale ressurser som kan veilede dem i håndteringen av disse. I 2025 skal vi fortsette dialogen med Forskningsrådet om dette verktøyet, sier Ingierd.

FEK fortsetter også dialogen med SIKT (Kunnskapssektorens tjenesteleverandør) om personvern og forskningsetikk, og skal arrangere et åpent møte med dem.