Luftrensere som smitterverntiltak i klasserom: En klynge- randomisert studie
204/105 | [Klagesak]
- Institusjon
- Annet
- Klager
-
Runar B. Solberg
- Første instans
- REK sør-øst C
Sammendrag
Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) viser til klage på vedtak datert 10.05.2024 fra Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) sør-øst C. REK tok ikke klagen til følge, og den ble oversendt NEM for videre behandling.
NEM tok klagen til behandling i sitt møte den 03.09.2024. Klagen ble behandlet med hjemmel i helseforskningsloven § 10 tredje ledd, jf. forskningsetikkloven § 10 tredje ledd og forvaltningsloven § 34.
Prosjektbeskrivelse
Dette er en klynge-randomisert studie, hvor formålet er å undersøke om luftrensere installert i klasserom er et godt tiltak for å redusere smittespredning mellom elever i klasserom.
Under pandemien ble skoler stengt for å hindre smitte mellom elevene, og det hadde store konsekvenser for mange. Det er derfor viktig å undersøke muligheter for å hindre smittespredning blant elever, og dermed kunne iverksette mindre inngripende tiltak i en ev. senere pandemi med luftveissmitte.
Studien vil primært utføres på 7. klassetrinn, men det kan også være aktuelt å inkludere 5. og 6. trinn. Det er planlagt å invitere 130 skoler til å delta, og det vil det være opp til sentrale personer i kommunen samt rektor på de respektive skoler å avgjøre om skolen skal delta.
På skolene hvor det utplasseres luftrensere vil disse være i bruk og rense luften i alle undervisningstimer i 3 måneder i løpet av vinteren 2024/2025.
Det søkes om fritak fra å innhente samtykke for å sette ut og drifte luftrensere samt luftmålere i utvalgte klasserom. Det er planlagt å informere lærere, elever og foresatte om studien.
Se vedtaksbrev for ytterligere informasjon.
Saksgang
Søknaden ble første gang behandlet i REK sør-øst C sitt møte den 25.04.2024, hvor den ble godkjent på vilkår om samtykke fra samtlige forskningsdeltakere, både elever og lærere.
I sin vurdering la REK til grunn at utplassering av luftrensere er en intervensjon, uavhengig av om det medfører risiko eller ulempe, og da er hovedregelen i helseforskningsloven § 13 at det skal innhentes et samtykke fra den enkelte forskningsdeltaker.
Vedtaket ble påklaget. Prosjektleder viste i klagen til at tidligere søknader som har vært behandlet i REK og NEM, hvor spørsmålet om individuelt samtykke for lignende studier har vært diskutert.
REK behandlet klagen i sitt møte den 15.08.2024, men fant at klagen ikke frembragte nye opplysninger av vesentlig betydning, og opprettholdt sitt tidligere vedtak. Klagen ble oversendt NEM for videre behandling.
Viser til vedtaksbrev for mer informasjon.
NEMs vurdering
NEM har kommet til at det ikke kan anses som «forskning på mennesker». NEM la her vekt på at de som oppholder seg i klasserommet ikke blir berørt av forskningen som enkeltindivid på andre måter enn at de vil oppholde seg i et rom med en luftrenser, og puster inn luft som har blitt renset. Dette er i tråd med REK sør-øst D sin vurdering i prosjektet «Luftrensere for smittevern i barer og restauranter: randomisert forsøk».
NEM har etter en konkret vurdering kommet til at det å sette ut og drifte luftrensere i utvalgte klasseromer ikke er å anse som «forskning på mennesker», og det stilles dermed ikke krav om samtykke etter helseforskningsloven § 13, jf. §2.
NEM forutsetter at det gis informasjon om forskningsprosjektet og dets formål til alle som blir berørt av prosjektet, i tråd med informasjonsskrivet som var vedlagt søknaden.
Les vedtaksbrevet for mer informasjon om vurderingen.
Vedtak
Klager får medhold. REK sitt vilkår i vedtak av 10.05.2024, som gjelder samtykke fra samtlige forskningsdeltakere, både elever og lærere, for innstallering og bruk av luftrensere i klasserom oppheves.
Vedtaket er endelig og kan ikke påklages, jf. forskningsetikkloven § 10 tredje ledd.