Møte i NENT 20. mars 2024
Fra agendaen: Sak om patentrettslige spørsmål. Forhåndsgodkjenning av forskning. Arbeid med kunstig intelligens. Medlem til Skjelettutvalget.
Tid: 09:00 - 15:00
Sted: Styrerommet, Nasjonalmuseet, Oslo
Til stede: Hallvard Fossheim (leder), Gorm Johansen, Kristine Gismervik, Anders Goksøyr, Fred Espen Benth, Sissel Beate Rønning, Siri Granum Carson, Hanne Pernille Gulbrandsen, Jim Tørresen (fra punkt 7), Elisabeth Strand Vigtel (til punkt 8), Michaela Aschan, Ågot Aakra, Thomas Østerhaug (referent)
Forfall: Jørn Paus
1 - Konstituering av møtet
Innkalling og agenda ble godkjent
Anders Goksøyr og Elisabeth Strand Vigtel deltok ikke under sak 5.
Det var ingen saker til eventuelt
2 - Runde rundt bordet
Medlemmene orienterte hverandre om forskningsetisk relevante nyheter. Det refereres ikke fra runde rundt bordet.
3 - Evaluering av årskonferansen
Runde rundt bordet for å dele erfaringer fra dagen før. NENT var fornøyde med programmet til årskonferansen, men hadde innspill til gruppediskusjonene:
- Det burde vært utpekt en ordstyrer på hver gruppe
- Spørsmålene burde vært tydeligere og mer konkrete
- Gruppene burde fått ulike spørsmål med tanke på oppsummeringen i plenum
- Det burde blitt gitt skriftlige innspill fra gruppene, slik at de lettere kunne tas med i videre arbeid.
Tilbakemeldingene tas med tilbake til sekretariatet i FEK.
4 - Saksordfører for saker i NENT (diskusjonssak)
Diskusjon om NENT skal ha saksordfører i sakene som tas til behandling. Det innebærer at ett medlem får ansvar for å forberede sakene (i samarbeid med sekretariatsleder) og legge dem fram til diskusjon i komitémøtene.
Hovedargumentet for å ha saksordførere/ansvarlige for å forberede saker til NENT, er å utnytte medlemmenes faglige kompetanse i større grad. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig at den som forbereder en sak har spisskompetanse innenfor et område, i andre tilfeller er det mer nyttig med bredere kompetanse. Et alternativ er å sette ned arbeidsgrupper for å forberede sakene. Det vil sikre enda mer kompetanse inn i forberedelsene, men kan bety at det blir flere saker pr. medlem.
NENT forsøker en ordning med saksordfører, i første omgang enkeltpersoner, ikke grupper. Det må sikres en viss rullering mellom medlemmene. Saksforberedelse skjer i kommunikasjon med sekretariatsleder. Vi evaluerer etter en stund hvordan det har fungert.
5 - Henvendelse om mulig sak (diskusjonssak)
NENT har mottatt en henvendelse fra en person som mener andre har tatt patent på teknologi på bakgrunn av hans ideer. Henvender er kritisk til hvordan de involverte institusjonene har håndtert saken, og mener det er store problemer med kontrollrutinene i både universitets- og høgskolesektoren og virkemiddelapparatet.
NENT tar ikke saken til behandling, fordi den handler om patentrettslige spørsmål som ligger utenfor vårt mandat.
Samtidig åpner henvendelsen for interessante spørsmål på et overordnet og generelt plan, knyttet til forskningsetikk og innovasjon. De forskningsetiske retningslinjene er også relevante for forskningsnær virksomhet som innovasjon. Det er heller ingen lineær prosess fra forskning til innovasjon som gjør det mulig å skille de to virksomhetene helt. NENT ønsker å løfte noen slike prinsipielle spørsmål knyttet til patenter og eierskap til ideer på et overordnet plan, og hvorvidt det norske forsknings- og innovasjonssystemet legger til rette for etisk forsvarlig forskning og innovasjon.
Ulike måter å løfte disse spørsmålene på kan være gjennom en podcast eller et åpent møte med inviterte innledere.
6 - Pause
7 - Innspill til systemmeldingen (diskusjonssak)
Vi har mottatt invitasjon fra Kunnskapsdepartementet til å komme med innspill til en melding til Stortinget om forskningssystemet (vedlagt). FEK legger opp til et felles høringssvar fra alle komiteer og utvalg.
Departementet legger i denne runden vekt på områder hvor det er særskilte muligheter eller utfordringer akkurat nå. De identifiserer fem sentrale utviklingstrekk, som er beskrevet i brevet. Departementet ber om innspill til hva som bør gjøres knyttet til disse utviklingstrekkene, og om det er pågående arbeid de bør være kjent med. De ber også om innspill til ev. andre utviklingstrekk eller endringer som bør behandles i systemmeldingen.
NENT diskuterte systemmeldingen med tanke på å lage en liste med momenter til høringssvar. Sekretariatsleder oppsummerer diskusjonen i et notat som sendes til godkjenning i NENT før det oversendes til FEK-sekretariatet.
Videre prosess:
- Sekretariatet utarbeider utkast til svar basert på innspill fra alle komiteene.
- Utkast til svar sendes på e-post til komiteene for merknader og godkjenning.
8 - Retningslinjer - status og videre prosess (diskusjonssak)
Den norske versjonen av retningslinjene er nå ferdigstilt. Før de kan lanseres er det noen ting NENT må ta stilling til.
Forside
Ingrid Torp har laget et forslag til forside. Forsideillustrasjonen er Streptococcus thermophilus – en bakterie som er viktig for kultivering i matproduksjon og er brukt mye i forskning, bl.a. i forbindelse med CRISPR.
Komiteen var positive til forslaget. Det kom ønske om å ha med en forklaring av bildet i retningslinjene. Det kom også et spørsmål om forsiden burde ha en illustrasjon som traff bredere og også representerer teknologifag.
Trykking
Med tanke på både miljø og økonomi, ønsker NENT ikke å trykke opp store opplag. Det kan være aktuelt å trykke opp et mindre opplag til arrangementer, institusjonsbesøk o.l. Retningslinjene bør være tilgjengelige på nett i et format som egner seg for utskrift (A4). Vi tar endelig stilling til spørsmålet om trykking når også den engelske oversettelsen er klar.
Oversettelse
Retningslinjene må oversettes til engelsk. Det kan være utfordrende å finne gode oversettere som er kjent med terminologien vi bruker. Dersom noen i NENT har oversettere de har gode erfaringer med, kan de gi beskjed til sekretariatsleder. Det kom også et forslag om å forsøke å bruke en LLM som utgangspunkt for en oversettelse.
9 – Institusjonsbesøk (diskusjonssak)
Pga. strategisamling i Equinor samme dag, er det likevel ikke mulig med institusjonsbesøk på Herøya industripark 22. mai.
Vi undersøker muligheten for å besøke Herøya i forbindelse med møtet 17. september.
10 - Lunsj
11 - Arbeid med kunstig intelligens (diskusjonssak)
KI er prioritert område for både NENT og FEK i år. NENT diskuterte hvordan vi skal jobbe med KI i 2024. De mest aktuelle formatene er:
- Åpne møter, gjerne digitalt, med en invitert person som kan snakke om utvalgte perspektiver. Forslag til relevante personer kan sendes sekretariatsleder.
- Antologi, med utgangspunkt i innlegg fra åpne møter.
- Podcast om utvalgte temaer
- Gjøre opptak av presentasjoner som kan tilgjengeliggjøres.
- Oppsøke KI-miljøer og andre relevante aktører og diskutere sentrale problemstillinger med dem. Forslag til relevante miljøer kan sendes til sekretariatsleder.
- Lage uttalelser om konkrete problemstillinger.
I tillegg kom det forslag om å kartlegge retningslinjer som er utviklet for bruk av KI ved forskningsinstitusjoner i Norge.
12 - Forhåndsgodkjenning av forskning (diskusjonssak)
Diskusjoner om forhåndsgodkjenning eller forhåndsvurdering av forskning dukker opp i stadig flere sammenhenger, både i Norge og Europa. I Norge er det systemer for forhåndsgodkjenning av helseforskning på mennesker og bruk av forsøksdyr. Ut over det, er det opp til hver enkelt institusjon.
Sammenligning på tvers av land er vanskelig, fordi de forskningsetiske reguleringene og systemene er så ulike.
Tidsskrifter stiller i større og større grad krav om dokumentasjon på at forskningen har gjennomgått en etisk vurdering, og internasjonalt begynner enkelte finansiører å gjøre det samme. Dette gjelder i hovedsak forskning som involverer mennesker. Samtidig kan en del naturvitenskapelig og teknologisk forskning ha stor påvirkning på miljø og natur. I Finland har de nettopp satt i gang et prosjekt for å utrede spørsmål om vurdering av forskning som kan medføre stor risiko for ødeleggelser på miljø og natur.
En sjekkliste for forskere som skal søke om midler kan være et middel for å få i gang refleksjon om forskningsetikk i forkant av forskningsprosjekter. FEK er i dialog med Forskningsrådet om å utvikle en slik sjekkliste/egenevaluering av forskning.
NENT vil gjerne holdes oppdatert om prosjektet som er satt i gang i Finland.
13 – Vitenskapseden (orienteringssak)
Vitenskapseden fikk blandede tilbakemeldinger da de reviderte retningslinjene var på høring i høst. Vitenskapseden har vært en del av NENTs retningslinjer siden første utgave i 2007. Sekretariatsleder orienterte om bakgrunn for eden og hvorvidt den er tatt i bruk i Norge, samt om innføringen av en obligatorisk vitenskapsed i Frankrike i 2023.
Se for øvrig også sak i nyeste nummer av magasinet Forskingsetikk: https://www.forskningsetikk.no/ressurser/magasinet/2024-1/pa-tro-og-are/
14 - Pause
15 - NENT-medlem i Skjelettutvalget (diskusjonssak)
Skjelettutvalget skal ha medlemmer fra både NEM, NESH og NENT. NENT har i den siste perioden ikke hatt medlem.
Gorm Johansen ønsker å være NENTs medlem i Skjelettutvalget.
16 - Orienteringer fra sekretariatet (orienteringssak)
Årsmelding for NENT 2023. Sendes til Kunnskapsdepartementet innen 31.3.
Vancouveranbefalingene er oppdatert (https://www.icmje.org/news-and-editorials/updated_recommendations_jan2024.html)
Innsendte høringsuttalelser siden forrige ordinære møte:
- Innspill til Genteknologiutvalgets NOU
Innspill til NEM om evaluering av helseforskningsloven
Innspill til publiseringsutvalget