Møte i NENT 22. mai 2024
Fra agendaen: Institusjonsbesøk. Hva slags saker skal NENT behandle? Innspill til "Athens statement".
Tid: 09:00 - 12:00
Sted: Microsoft Teams-møte
Til stede: Hallvard Fossheim (leder), Gorm Johansen, Kristine Gismervik, Anders Goksøyr (til og med sak 7), Sissel Beate Rønning, Siri Granum Carson, Jim Tørresen, Michaela Aschan, Ågot Aakra (fra sak 8), Fred Espen Benth, Thomas Østerhaug (referent)
Forfall: Jørn Paus, Hanne Pernille Gulbrandsen, Elisabeth Strand Vigtel
1 - Konstituering av møtet
Innkallingen ble godkjent
Ingen saker reiste spørsmål om habilitet
Det var ingen saker til eventuelt
2 - Runde rundt bordet
Medlemmene oppdaterte hverandre om forskningsetisk relevante nyheter.
3 - Statusoppdatering retningslinjer
Oversettelse
Oversettelsen er gjort av sekretariatsleder med utgangspunkt i de gjeldende retningslinjene og bistand fra KI. Deretter er utkastet gjennomgått av leder og sekretariatsleder. Oversettelsen er nå til språkvask.
Trykking
FEK har bestemt at hovedregelen heretter er digitale ressurser. Det blir lagt vekt på å lage digitale ressurser som egner seg for utskrift. Det er likevel mulig for komiteene å trykke opp et begrenset opplag av sine produkter. Retningslinjene er et slik produkt det kan være hensiktsmessig å ha et lite opplag av tilgjengelig i fysisk format.
Lansering
Flere alternativer ble skissert. En mulighet er et eget lanseringsarrangement. En annen er flere mindre, lokale presentasjoner av retningslinjene rundt omkring i Norge. Sekretariatsleder undersøker muligheten for å få litt tid til å presentere retningslinjene på forskningsetisk forum. Sekretariatsleder undersøker mulighetene for å få en kronikk på forskning.no og i Magasinet Forskningsetikk.
Det viktigste er å nevne de nye retningslinjene i forbindelse med alle andre aktiviteter vi også har. Vi kan også benytte lanseringsarrangementer til å sette fokus på spesifikke forskningsetiske spørsmål som opptar folk. Sekretariatsleder utarbeider noen powerpoint-slides på norsk og engelsk som kan brukes i lokale presentasjoner.
4 - Orientering om institusjonsbesøk 17. september
NENT har bestemt å legge årets institusjonsbesøk til Herøya. Jørn Paus har satt sammen et forslag til program:
- Omvisning på Yara sitt autonome skip Birkeland, som går mellom Herøya og Brevikterminalen: https://www.yara.com/news-and-media/media-library/press-kits/yara-birkeland-press-kit/
- Møte med Yaras forskningssenter i Porsgrunn
- Møte med Equinor
- Både kunstig intelligens og spørsmål knyttet til det grønne skiftet er interessante for NENT å diskutere.
Institusjonsbesøket er dagen etter forskningsetisk forum, og det er mest hensiktsmessig å reise nedover etter forum, med overnatting i Porsgrunn. Sekretariatsleder undersøker mulighet for å leie buss fra Oslo til Porsgrunn med avreise mandag ettermiddag.
5 - Hva slags saker skal NENT behandle?
I forrige møte kom det et forslag om å diskutere hva slags saker NENT skal behandle og hvilke kriterier vi legger til grunn for beslutningene om å ta en sak til behandling.
Når vi får en henvendelse, legges fire kriterier til grunn:
- Er det forskning?
For at NENT skal ta en sak til behandling, må det være forskning eller annen forskningsnær virksomhet. - Er det innenfor NENTs virkeområde?
Hvis ikke sendes det til rette komité. I tverrfaglige saker må alle relevante komiteer involveres. - Er det en uredelighetssak?
Henvendelser om mistanke om brudd på anerkjente forskningsetiske normer skal rettes til forskningsinstitusjonen. Granskingsutvalget er klageorgan for saker som konkluderer med vitenskapelig uredelighet. - Inneholder saken noe nytt eller prinsipielt, som ikke er dekket av retningslinjene?
Dersom det dekkes av retningslinjene, er svaret på henvendelsen veiledning, ikke å ta saken til behandling.
Medlemmene var i diskusjonen opptatt av viktigheten av å diskutere konkrete saker for å erfare hvordan våre egne retningslinjer fungerer i praksis og å øve den etiske refleksjonen. Det er også mulig for NENT å ta saker på eget initiativ. Dersom det er temaer medlemmene ønsker at NENT skal se nærmere på, kan de melde fra til sekretariatsleder. Det er også mulig å sette temaer på dagsorden uten at det munner ut i skriftlige uttalelser. Åpne møter, podcaster eller ressurser på nett er andre alternativer.
6 - Pause
7 - Aktiviteter 2024
Sekretariatet jobber med aktiviteter basert på innspill fra tidligere møter.
Webinar(er) om kunstig intelligens og forskningsetikk
To innledere har takket ja til å delta på webinarer til høsten, og også til å bidra til en ev. antologi om KI og forskningsetikk. Vi jobber med en tredje innleder. Webinarene blir strukturert likt webinaret høsten 2023, med et hovedinnlegg og en til to korte kommentarer.
Podcaster
- Forskningsetikk og innovasjon/patentering. Basert på diskusjonen i forrige NENT-møte. Siri Carson har sagt seg villig til å bidra.
- Petroleumssaken 10 år etter. Forslag om å invitere medlemmer som satt i NENT i 2014, men også representanter for institusjonene.
- Utvalgte temaer innen KI. Podcast er også en mulighet for temaer knyttet til KI.
Dersom medlemmene ønsker å sette et tema på dagsorden, kan de ta kontakt med sekretariatsleder. Vi setter også opp mulige temaer for 2025 på møtet i september.
8 - Living guidelines on the responsible use of generative AI in research
EU-kommisjonen lanserte 20. mars retningslinjer for ansvarlig bruk av generativ kunstig intelligens i forskning. De bygger på ALLEAs European code of conduct for research integrity, og gir konkrete råd til forskere, forskningsinstitusjoner og finansiører i Europa. Retningslinjene vil bli jevnlig oppdatert, og det er utarbeidet et digitalt skjema for tilbakemeldinger.
NENT diskuterte retningslinjene og er positive til dem.
9 - Innspill til "Athens statement"
Registrerte deltagere på World Conference in Research Integrity (WCRI) har fått mulighet til å komme med innspill til et dokument som skal utarbeides i forbindelse med konferansen. Temaet for konferansen, og «statementet» som skal utarbeides, er hvordan forskningsetikk kan bidra i overgangen fra forskning til innovasjon og politikkutvikling. Har det forskningsetiske rammeverket en positiv innvirkning, og hvordan kan en slik innvirkning styrkes?
NENT diskuterte utkastet. Sekretariatsleder oppsummerer innspillene, og sender til komiteen for godkjenning. Punktene fra NENT sendes så til arbeidsgruppa for Athens statement. Fristen er 29. mai.
10 - Orienteringer fra sekretariatet
FEK har sendt inn endelig versjon av Innspill til arbeidet med melding til Stortinget om forskingssystemet (systemmeldingen) .
Forskningsetisk forum 16. september. Det er to temaer 1) utfordringer knyttet til forskningsetikkloven; 2) KI.