Møte i NESH 17. juni, 2024

Fra agendaen:

Tid: 10:00 - 16:00
Sted: Telegrafen, Frøken Ur, Kongens gate 21.
Til stede: Heidi Østbø Haugen (leder), Kari Steen-Johnsen (nestleder), Johannes Hjellbrekke, Rakel Christina Granaas, Tove Klæboe Nilsen, Nilsen Tove Klæboe, Jakob Maliks, Lene Bomann-Larsen, Kjetil Fretheim, Anne Line Wittek, Thomas Ugelvik, Bernt Olav Aardal
Forfall: Rani Lill Anjum og Anne Marie Frøseth
Referent: Vidar Enebakk

1 - Konstituering av møtet

Referat fra møte 20. mars 2024 ble godkjent på epost, med mindre merknader, men dessverre ikke lagt ved innkallelsen.

Stig-Erik Jakobsen fra Høgskulen på Vestlandet (HVL) har valgt å fratre vervet i NESH. Det blir ikke oppnevnt nytt medlem i denne perioden..

Til spørsmål om habilitet:

  • Johs Hjellbrekke orienterte om at en av de involverte forskerne i sak 5 hadde en tilknytning til hans egen institusjon, Universitetet i Bergen, men at det ikke var noen konkrete bindinger som kunne tilsi at han hadde egeninteresse i behandlingen av saken. Forholdet er derfor ikke egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet.
  • Heidi Østbø Haugen orienterte om behovet for grundig vurdering av habilitet i sak 8 om institusjonenes ansvar, herunder sin egen rolle forutfor utarbeidelsen av saksfremlegget. Alle medlemmene redegjorde for sitt eventuelle engasjement i saken, og etter en åpen diskusjon konkluderte komiteen at ingen av de tilstedeværende medlemmene var inhabile.

Det var ingen saker til eventuelt.

2 - Til orientering

Kort orientering om saker fra NESH:

  • NESH har oversendt innspill om relevante forskningsetiske hensyn til arbeidsgruppen, som skal utrede en endring i bankenes taushetsplikt på oppdrag fra Finansdepartementet. Frist: 30. juni.
  • NESH er i løpende dialog med Arkivverket om relevante forskningsetiske hensyn knyttet til forvaltningen av materialet etter Sannhets- og forsoningskommisjonen.
  • NESH har på eget initiativ gitt innspill til sekretariatet for utvalget, som skal granske historiske utenlandsadopsjoner på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet.
  • Thomas Ugelvik og Tove Klæboe Nilsen i NESH har sett nærmere på, og avklart, spørsmål knyttet til samtykke i observasjonsstudier.
  • Planene om NESH-café i juni er utstatt på grunn av begrenset kapasitet i sekretariatet.

Kort orientering om saker fra FEK:

  • 8th World Conference on Research Integrity (WCRI) fant sted i Athen 2.–5. juni, og flere fra FEK-sekretariatet deltok. Hovedtema var ansvarlig innovasjon, og åpningsforelesningen ble holdt av Jan-Helge Solbakk fra Norge.
  • Forskningsetisk forum finner sted 16. september på Litteraturhuset i Oslo med fokus på erfaringer med forskningsetikkloven og kunstig intelligens (KI). NB: Husk påmelding dersom du vil delta på forumet (NESH har møte neste dag, 17. september).
  • Magasinet Forskningsetikk er ute med nytt nummer (2024–2), hvor du blant annet finner mer om det pågående arbeidet med helseforskningsloven og et historisk tilbakeblikk på akademisk boikott av Sør-Afrika.

3 - NESH retningslinjer, engelsk oversettelse

Høsten 2023 ble deler av NESHs retningslinjer justert etter dialog med Sikt (Del B, punkt 15–18). Nå foreligger utkast til den engelske oversettelsen.

Vedtak: Utkastet ble godkjent. Sekretariatet følger opp med oppdatering og distribusjon.

4 - Retningslinjer fra UHR-KVA

NESH har fått et nytt utkast til retningslinjer fra Universitets- og høgskolerådets (UHR) fagstrategiske enhet for kunst, design og arkitektur (KDA). NESH jobbet en del med et tidligere utkast  i 2022–2023, og komiteen har fått mulighet til å gi nye innspill. Rakel Christina Granaas innledet om saken, og komiteen diskuterte utkastet.

Vedtak: Sekretariatsleder videreformidler hovedpunktene til UHR-KDA på møte tirsdag 18. juni.

5 - Henvendelse fra NKVTS

NESH har mottatt en hevendelse fra NKVTS knyttet til kravene om informasjon og samtykke ved for forskning på hjelpelinjer (telefon og chat). Lene ​Bomann-Larsen innledet om saken.

Vedtak: Sekretariatsleder lager et utkast til uttalelse, som komiteen kan supplere og godkjenne på epost.

6 - Lunsj

7 - Dialog mellom NESH og Sikt

Arbeidsgruppa i NESH hadde møte 21. mai hvor de gikk gjennom informasjonsskriv og nettressurser fra Sikt, og sekretariatsleder videreformidlet hovedpunktene på møte med Sikt i Bergen tirsdag 28. mai.

Det var bakgrunnen for at både Marianne Høgtveit Myhren og Siri Tenden fra Sikt var invitert til møtet, hvor Bernt Olav Aardal presenterte innspillene i arbeidsgruppa. Sikt er veldig åpne for innspill som kan bidra til å forenkle og klargjøre malene for informasjon og samtykke.

Vedtak: NESH og Sikt vil fortsette samarbeidet høsten 2024, også for å drøfte mulig tekniske løsninger. Målet er at Sikt kan lansere nye maler for informasjonsskriv og nettsider på et åpent møte i Bergen i mai 2025.

8 - Institusjonenes ansvar for forskningsetikk i internasjonalt samarbeid

Heidi Østbø Haugen presenterte et forslag om at NESH på prinsipielt grunnlag lager en uttalelse om institusjonenes etiske ansvar i internasjonalt samarbeid. NESH tar i så fall saken til behandling på eget initiativ på bakgrunn av det er et behov for forskningsetiske avklaringer i diskusjonene om akademisk frihet og akademisk boikott. 

I første omgang var det nødvendig å avklare om NESH vil ta saken til behandling. Saken er komplisert, og reiser mange prinsipielle spørsmål, samtidig som det er nødvendig med avgrensninger og presiseringer. NESH diskuterte saken grunnleggende og prinsipielt, og konklusjonen ble at komiteen ønsker et mer gjennomarbeidet utkast til uttalelse, som utgangspunkt for en eventuell behandling.

Vedtak: Sekretariatsleder oppsummerer hovedpunktene fra diskusjonen og utarbeider et utkast til uttalelse, slik at komiteen på neste møte kan ta stilling til om saken skal tas til behandling.

9 - Institusjonsbesøk, høsten 2024

NESH pleier å ha et institusjonsbesøk hvert år, og komiteen har tidligere besøkt Universitetene i Bergen (UiB) og i Tromsø (UiT).

NESH planlegger institusjonsbesøk i forbindelse med det siste møtet 26. november, og etter en kort diskusjon ble det klart at komiteen i år ønsker å besøke Universitetet i Agder (UiA).

Vedtak: Sekretariatsleder avklarer datoen i Doodle, tar kontakt med UiA og utarbeidet et program for besøket.

10 - Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt.