Møte i NESH 17. september 2024

Fra agendaen: Henvendelse fra SIFO og FHI om prosjektet KidAd. Henvendelse fra Arkivverket om Sannhets- og forsoningskommisjonen. Institusjonenes forskningsetiske ansvar i internasjonalt samarbeid.

Tid: 10:00-16:00
Sted: Kongens gate 14, Møterom Kongen
Til stede: Heidi Østbø Haugen (leder), Anne Line Wittek, Anne Marie Frøseth, Bernt Olav Aardal, Jakob Maliks, Johannes Hjellbrekke, Kari Steen-Johnsen, Kjetil Fretheim, Rani Lill Anjum, Tove Klæboe Nilsen og Lene Bomann-Larsen
Forfall: Thomas Ugelvik og Rakel Christina Granaas
Referent: Vidar Enebakk

1 - Konstituering av møtet

  • Referat fra forrige møte godkjent. 
  • Spørsmål om habilitet, sak 8: Rani og Anne-Marie var ikke til stede på forrige møte da saken ble diskutert og de andre medlemmenes habilitet ble vurdert. De erklærte seg som habile i den videre behandlingen. 
  • Ingen saker til eventuelt.

2 - Til orientering

Vidar redegjorde for oppfølgingen siden forrige NESH-møte:

  • Uttalelse om prosjektet Disclosure er ferdigstilt og oversendt.
  • Engelsk oversettelse av NESHs retningslinjer er ferdigstilt og publisert på nett.
  • NESH har bistått Universitets- og høgskolerådets (UHR) fagstrategiske enhet for kunst, design og arkitektur (KDA) i deres arbeid med å utarbeide egne retningslinjer.
  • NESH har vært i dialog med Granskingsutvalget for adopsjonssaker med tanke på fremtidig forskerinnsyn i arkivet fra utvalget. 
  • Ambisjonene om å gjennomføre NESH-café er utsatt pga bemanningssituasjon i FEK. 
  • NESH avventer oppspill fra Sikt om det videre arbeidet frem mot felles møte i Bergen i mai 2025.

Vidar orienterte om aktuelle saker fra FEK:

  • FEK er i dialog med Forskningsrådet om utarbeidelse av en forskingsetisk egenevaluering, som skal implementeres ved neste utlysning av midler med frist våren 2025. Komiteer og utvalg blir involvert i prosessen i forbindelse med møte i Samarbeidsutvalget (SU) i FEK 12. november 2024.
  • FEK var godt representert på møte i ENRIO, det europeiske nettverket for forskningsintegritet, i Praha 11.-13. september 2024. Vidar har overtatt som leder i en arbeidsgruppe for forskningsetikk innen samfunnsvitenskap og humaniora, som spesielt arbeider med spørsmål om etisk vurdering av prosjekter. Neste møte i ENRIO finner sted i Oslo 24.-25. april 2025.

3 - Evaluering Forskningsetisk forum

Forskningsetisk forum fant sted 16. september på Litteraturhuset i Oslo. Årets temaer er erfaringer med forskningsetikkloven, samt kunstig intelligens (KI). Diskusjonen om loven fokuserte på tre ulike temaer: Uredelighet, plagiat og systemfeil. Delen om KI besto av en åpningsforelesning av Mohammad Hosseini (Northwestern University), samt innspill fra to forskningsinstitusjoner som arbeider med å utvikle egne retningslinjer for bruken av KI.

Vidar redegjorde kort for opplegget, og Tove supplerte med sine synspunkter. 

4 - Etterkontroll av personopplysningsloven

FEK har fått invitasjon til å gi innspill til en etterkontroll av personopplysningsloven, og NESH er bedt om å komme med momenter til felles prosess i FEK. Den videre prosessen i FEK er koordinert av Vidar fram mot fristen 1. november 2024.

NESH mener det er viktig å drøfte utfordringer knyttet til ulike behandlingsgrunnlag og betydningen av det forskningsetiske samtykket, slik det fremgår av de reviderte retningslinjene til NESH, Del B, punkt 15-18. NESH vil også løfte utfordringer knyttet til forskning på arkiv og verdien av åpenhet i forskning. 

5 - Henvendelse fra SIFO og FHI om prosjektet KidAd

NESH har mottatt en henvendelse fra SIFO og FHI om prosjektet KidAd, som innebærer overvåking av barns mobiltelefoner og bruk av kunstig intelligens (KI). Forskerne har sendt inn en grundig forskningsetisk egenevaluering, samt ti vedlegg.

Johs innledet muntlig til diskusjon, og komiteen drøftet saken grundig.

Egen uttalelse foreligger i løpet av oktober.

6 - Lunsj

7 - Henvendelse fra Arkivverket om Sannhets- og forsoningskommisjonen

NESH har mottatt en henvendelse fra Arkivverket om forvaltningen av arkivet etter Sannhets- og forsoningskommisjonen, jf. tidligere diskusjon på NESH-møte i Tromsø 14. september 2023 og besøk fra Arkivverket på NESH-møte 20. mars 2024.

Kjetil innledet til diskusjon, basert på saksfremlegg, og komiteen drøftet saken grundig.

Egen uttalelse foreligger i løpet av september.

8 - Institusjonenes forskningsetiske ansvar i internasjonalt samarbeid

Komiteen diskuterte saken med utgangspunkt i debatten på forrige møte, og vedlagte notat (internt) ble tatt til orientering.

NESH ønsker ikke å avgi en egen uttalelse om saken, men syntes samtidig diskusjonen var konstruktiv og engasjerende. Arbeidet kan danne grunnlag for en eventuell senere behandling av konkrete henvendelser og vil være viktig for neste runde med revisjon av retningslinjene til NESH. 

9 - Institusjonsbesøk ved Universitetet i Agder

NESH planlegger institusjonsbesøk ved Universitetet i Agder (UiA) onsdag 27. november (i forbindelse med NESH-møte dagen før).

Vidar er i dialog med institusjonen, og vil komme tilbake med skisse til opplegg. 

NB: Hold av begge møtedatoene (26.-27. november).

10 - Planer for 2025 i NESH og FEK

NESH vil videreføre dialogen med Sikt frem mot felles møte i Bergen i mai 2025. Komiteen vil også oppsummere erfaringer med retningslinjene med tanke på neste runde med revisjon. 

NESH mener det er hensiktsmessig at FEK viderefører årets felles prioriterte tema også i 2025:

-         Kunstig intelligens (KI)

-         Urfolk og nasjonale minoriteter

Andre aktuelle tema kan være: 

-         Institusjonenes ansvar for utdanning i forskningsetikk

-         Arbeidet i de institusjonelle redelighetsutvalgene

-         Vitenskapsombud

11 - Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt.