Møte i NESH 20. mars 2024

Fra agendaen: Innspill til Stortingsmelding om forskningssystemet. Sak om taushetsbelagte bankopplysninger. Møte med Arkivverket om Sannhets- og forsoningskommisjonen.

1 - Konstituering av møtet

Referat fra møte 24. januar 2024 ble godkjent.
Ingen spørsmål om habilitet.
Én sak til eventuelt.

2 - Orientering fra sekretariatet

Felles innspill fra FEK til det nasjonale Publiseringsutvalget, med særmerknad fra NESH, ble tatt til etterretning.

FEKs Årskonferanse 19. mars løftet frem FEKs felles temaer for 2024: «Kunstig intelligens» og «Urfolk og nasjonale minoriteter». NESH var i hovedsak fornøyd med de to hoveddelene, og de påfølgende diskusjonene, men etterlyste en bredere introduksjon eller basisdel som trakk opp de forskningsetiske hovedpoengene. Den siste delen, om urfolk og nasjonale minoriteter, fremsto som litt lukket med mange uforløste spørsmål og spenninger. Det var også uklart hvordan komiteene vil ta dette videre.   

3 - Innspill til Stortingsmelding om forskningssystemet

FEK skal gi innspill til arbeidet med stortingsmelding om forskningssystemet. Kunnskapsdepartementet (KD) har listet opp fem områder som kan være relevante for arbeidet og inviterer til innspillsmøte 12. april, kl. 09:00-11:30.

NESHs mener at høringsbrevet i stor grad er preget av nåværende samfunnsutfordringer, styringslogikk og instrumentalisme, samtidig som overordnete temaer som grunnforskning, akademisk frihet og forskningsetikk er fraværende. NESH vil spesielt fremheve hvordan både målrettete samfunnsoppdrag (punkt 3) og endringer i oppdragsmarkedet (punkt 4), med krav om raske svar på vanskelige spørsmål, kan bidra til å sette forskningsetikken under press. Sekretariatsleder følger opp den videre prosessen i FEK og påser at NESH merknader blir ivaretatt.

Fristen for innspill til KD er 2. mai. 

4 - Sak om taushetsbelagte bankopplysninger

Finansdepartementet har initiert en utredning om endring i bankenes taushetsplikt for at bankene i noen tilfeller skal kunne utlevere taushetsbelagte opplysninger til forskningsformål.

NESH mener saken er av stor interesse, og vil påpeke at de juridiske drøftingene bør suppleres med refleksjoner om forskningsetikkens rolle for å sikre at forskningen er forsvarlig.

Vedtak: NESH oversender et brev til arbeidsgruppen for å fremheve forskningsetikkens betydning med henvisning til NESHs retningslinjer.

5 - Møte med Arkivverket om Sannhets- og forsoningskommisjonen

Arkivverket har nylig overtatt arkivet fra Sannhets- og forsoningskommisjonen, og 27. februar var Heidi og Vidar invitert på møte for å drøfte relevante forskningsetiske spørsmål. Arkivverket ønsker konkrete innspill fra NESH om relevante forskningsetiske hensyn og forsvarlig forvaltning av arkivet, og NESH hadde derfor invitert representanter fra Arkivverket til møtet 20. mars.

Diskusjonen var svært konstruktiv, knyttet til spørsmål om samtykke og retningslinjer, og NESH bistår gjerne Arkivverket i deres videre arbeid.

6 - Lunsj kl. 12:00-13:00

7 - Innspill fra NESH til NEM om Helseforskningsloven

NESH gikk gjennom hovedmomentene i komiteens innspill, forberedt av en arbeidsgruppe i NESH, til NEMs arbeid med helseforskningsloven.

NESH drøftet også en relatert presisering fra Helse- og omsorgsdepartementet på en streng fortolkning av loven fra SIKT (begge fra 2022), angående mulighetene for å drive observasjonsstudier.

Thomas og Tove ser nærmere på saken.

8 - Krav om forskningsetisk forhåndsgodkjenning

Både i Norge og Europa diskuteres spørsmålet om forskningsetisk forhåndsgodkjenning (approval) for samfunnsvitenskap og humaniora, etter modell fra medisin og helseforskning. Det handler først og fremst om spørsmål knyttet til publisering, men liknende krav kan også være knyttet til finansiering og forskermobilitet, jf. tidligere oppslag i Magasinet Forskningsetikk (2022/2).

NESH mener denne utviklingen er uheldig, dels fordi formelle krav om forhåndsgodkjenning kan være umulig å innfri for bestemte typer forskning, dels fordi ansvaret flyttes fra forskere til andre formelle organer, og dels fordi Norge allerede har et velfungerende system basert på selvregulering og forskningsetiske retningslinjer.

NESH vil derfor fraråde at det utvikles institusjonelle ordninger, eller såkalte Institutional Review Boards (IRPs) som bryter med det norske systemet, basert på faglig selvregulering. Ved behov kan det være bedre å diskutere andre former for etisk egenevaluering (assessment) eller forskningsetisk fagfellevurdering (advice), jf. FEKs Veileder for institusjonenes ansvar for forskningsetikk (2023), punkt 6. Forskningsetiske utvalg.

9 - NESH-café

NESH planlegger to digitale møter i 2024 (vår og høst) for å komme i dialog med forskere om relevante problemstillinger. Komiteen hadde derfor invitert Ingrid Torp som jobber med kommunikasjon i FEK, for å drøfte mulige løsninger. I diskusjonen kom det også mange fine innspill om både invitasjonen og formidlingen på nett.

Heidi og Vidar følger opp og planlegger et første arrangement i mai, som vil handle om de nye justeringene i NESHs retningslinjer. I den sammenheng kan det også være aktuelt å trekke veksler på arbeidsgruppa i NESH som jobbet med justeringene av retningslinjene.

10 - Eventuelt

Kort diskusjon om henvendelse til NESH på e-post. Sekretariatsleder følger opp og svarer ut saken.