Referat 7. mai, 2024
Fra agendaen: Dialogmøter i Stockholm. Tema: Urfolk og nasjonale minoriteter. Nettressurs for repatriering.
Tid: 12:45 - 16:45
Sted: Mornington Hotel, Nybrogatan 53, Stockholm, Sverige
Til stede: Sean Dexter Denham (utvalgsleder), Elin Rose Myrvoll, Kjetil Fretheim, Gorm Johansen, Sølvi Vik, Asgeir Svestad, Torgeir Sørensen, Jens Rytter, Julia Kotthaus
Forfall: Therese Robertsen, Siri Forsmo
Fra sekretariatet: Lene Os Johannessen (referent)
1 – Lunsj
2 - Konstituering av møtet
Innkalling og agenda ble godkjent.
Ingen saker til Eventuelt.
3 - Velkommen til nytt medlem
Gorm Johansen er oppnevnt som nytt medlem (NENT-representant) for perioden 2024-2025. Gorm er kybernetiker og jobber i SINTEF. Velkommen!
4 - Referat fra forrige møte
Referat fra forrige møte 18.03.2024 var vedlagt til orientering.
5 - Runde rundt bordet
Utvalgsmedlemmene oppdaterte hverandre om relevante saker og utvikling .
6 - Dialogmøter i Stockholm
Utvalget er i Stockholm for å ha dialogmøter med tre institusjoner: Historiska museet (7. mai), Anatomisk samling ved Karolinska institutet (8. mai) og Riksantikvarieämbetet (8. mai). Formålet med møtene er å lære og utveksle erfaringer om håndtering (forvaltning, forskning, repatriering) av levninger fra urfolk og minoriteter.
Utvalget oppsummerte dialogmøte med Historiska museet og planla de to dialogmøtene 8. mai.
Lene skriver en oppsummering av dialogmøtene til internt bruk.
7 - Orienteringer
Sean og Lene orienterte om relevante saker siden forrige møte.
17. april deltok Sean og Lene i møte i Samarbeidsutvalget (SU) i FEK, som er et møte for komité- og utvalgsledere, sekretariatsledere og direktør i FEK.
22. april deltok sekretariatet i FEK i møte hos Vitenskapsakademiet om forskningsetikkloven. Flere redelighetsutvalg fra institusjonene deltok også. Møtet var et lukket møte hvor formålet var erfaringsutveksling om forskningsetikkloven.
16. september arrangeres Forskningsetisk forum på Litteraturhuset i Oslo. Temaer for årets forum blir 1) Forskningsetikkloven, uredelighetsbegrepet og plagiatbegrepet, og 2) Kunstig intelligens. Forskningsetisk forum er et årlig arrangement i regi av FEK rettet mot dem som på ulike måter jobber med forskningsetikk på institusjonene.
16. september deltar Sean med innlegg på seminar ved Árran Lulesamisk senter i Drag om Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
8 - Urfolk og nasjonale minoriteter
FEK har bestemt at temaer for Forskningsetisk forum 16. september blir forskningsetikkloven og kunstig intelligens. Dvs. at urfolk og nasjonale minoriteter ikke settes på agendaen på årets forum.
Skjelettutvalget ble opprettet for å bedre ivareta etikken i oppbevaring og forskning på samiske menneskelige levninger, og er slik en anerkjennelse og tiltak i en forsoningsprosess. I diskusjoner i utvalget omkring Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport har utvalget løftet spørsmål om Skjelettutvalgets rolle og stilt spørsmål som:
- Kunne utvalget like gjerne vært et «urfolksutvalg»?
- Er Skjelettutvalget utvalget for spørsmål om urbefolkning og nasjonale minoriteter i FEK? Hvis ikke, er det behov for et eget utvalg her? Eller er det god nok beredskap for slike spørsmål i NEM, NESH og NENT?
Er det hensiktsmessig å ta dette videre til en bredere diskusjon om og evaluering av utvalgets rolle og vei fremover? Ønsker Skjelettutvalget å ta initiativ til et eget arbeid og/eller arrangement om temaet urfolk og nasjonale minoriteter?
Diskusjon i utvalget
Skjelettutvalget kan ikke være et utvalg for alle spørsmål omkring urfolk og nasjonale minoriteter, da utvalget ikke har mandat eller kompetanse til det.
Spørsmålet er om det er behov for et eget forskningsetisk utvalg for urfolk og nasjonale minoriteter. Dette er et spørsmål det er naturlig at FEK, og ikke Skjelettutvalget, vurderer.
FEK kan også vurdere om det er behov for å lage ressurser for forskning med urfolk og nasjonale minoriteter, som retningslinjer eller veiledende ressurser. For eksempel er spørsmål om kollektivt og individuelt samtykke noe forskere lurer på og har behov for veiledning til.
Ved eventuelle vurderinger i FEK er det nødvendig å spørre representanter for de aktuelle gruppene hva de selv mener vil være hensiktsmessige måter å jobbe med forskningsetikk og urfolk/nasjonale minoriteter.
Utvalget er overrasket over at temaet urfolk og nasjonale minoriteter ikke er satt opp på programmet for Forskningsetisk forum 2024. Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport gir et momentum til temaet, som bør benyttes.
Utvalget ønsker at urfolk og nasjonale minoriteter settes på agendaen for et felles seminar i FEK, gjerne Forskningsetisk forum 2025. Utvalget løfter ofte spørsmål om urfolk og minoriteter, men da er det i forbindelse med håndtering av menneskelige levninger. Temaet urfolk og nasjonale minoriteter er større enn det Skjelettutvalget har mandat og kompetanse til å løfte frem og utvalget ser det derfor som viktig at temaet løftes i fellesskap i FEK.
9 - Nettressurs for repatriering
Siste utkast til nettressurs for repatriering var vedlagt møteagenda. Utvalget mener utkastet ser bra ut og hadde bare noen mindre innspill til struktur og språk.
Endelig utkast til nettressursen vedtas, med forbehold om at de mindre endringene tas inn.
Lene legger inn de siste endringene og tar dokumentet videre til nettredaktør i FEK, Ingrid Torp, som skal bidra til å få ressursen ut på nett. Mindre endringer i språk og form vil kunne komme i dette steget.
Status for nettressursen er å være et levende dokument på nett som kan oppdateres når vi ser det er behov for det eller får tips til endringer e.l. Mindre endringer kan utføres av sekretariatet (ev. i samråd med utvalgsleder). Større endringer og spørsmål diskuteres med utvalget først.
10 - Dialogmøte med Medisinsk fakultet, UiO
Høsten 2023 tok Skjelettutvalget initiativ til å skrive et brev til Institutt for medisinske basalfag og Universitetet i Oslo angående bekymringer omkring forvaltningen av Bioantropologisk samling (BAS). De andre komiteene og utvalgene i FEK ønsket å være med, og brevet ble et felles brev fra FEK. FEK fikk svar fra Medisinsk fakultet høsten 2023.
I Skjelettutvalgets møte 18.03.2024 bestemte utvalget seg for å sende et oppfølgingsbrev til UiO. Medisinsk fakultet har svart og inviterer utvalget til dialogmøte i september.
Alle brev var vedlagt møteagenda.
Sean og Lene stiller i dialogmøtet på vegne av utvalget. Utvalget ønsker også at Asgeir stiller.
Utvalget oppfatter det som positivt at medisinsk fakultet inviterer til dialogmøte.
Hovedpunktene fra vårt siste brev, om 1) forsvarlig oppbevaring; 2) fagkunnskap ved søknadsbehandling; og 3) faglig kompetanse ved tilbakelevering av materialet til Gravholmen blir viktig å følge opp og få svar på.