DNA-analyse av skjelett fra Nordre Kjølen (2024/140)
Uttalelse fra Nasjonalt utvalg for vurdering av forskning på menneskelige levninger, 30.01.2025.
Den 3. desember 2024 mottok Skjelettutvalget en henvendelse angående DNA-analyse av skjelettmateriale fra Nordre Kjølen. Henvender er Marianne Moen, seksjonsleder ved Arkeologisk seksjon ved Kulturhistorisk museum (KHM), Universitet i Oslo (UiO). Samarbeidspartnere er Jan Bill (KHM), Marianne Vedeler (KHM), Hanne Lovise Aannestad (KHM) og Zanette Glørstad (KHM).
KHM er eier av materialet og ansvarlig institusjon for prosjektet. Henvender har søkt KHM om tilgang til materialet.
Analysen skal gjennomføres våren 2025 og resultatene skal publiseres innen våren 2026.
Henvendelsen består av utfylt skjema for henvendelser, prosjektbeskrivelse og etisk egenevaluering. Henvendelsen ble behandlet i Skjelettutvalgets møte 17. januar 2025.
Bakgrunn og materiale
Skjelettet som skal undersøkes (DSS 1518) er fra et gravfunn (C22541) gjort i 1900 på gården Nordre Kjølen i Åsnes kommune, Innlandet. I tillegg til skjelettrester etter et menneske, inneholdt graven skjelettrester fra hest, våpen og jernredskap. Gravfunnet er datert til vikingtid. Skjelettet ble deponert ved Bioantropologisk samling (BAS) – tidligere De schreinerske samlinger – hvor det oppbevares fremdeles. Hodeskallen er stilt ut i utstillingen VIKINGR på KHM.
Bevaringstilstanden for skjelettet beskrives som godt.
Osteologiske analyser av skjelettrestene etter individet i graven ble gjennomført i 1901, i 1984 og i 2019 – alle fastslår at individet er en kvinne. En DNA-analyse av prøve fra ribben, utført i 2009, ga ingen klare resultater. Gravfunnet er omtalt som en skjoldmøygrav – kvinne begravet med våpen.
Metode og formål
Henvender ønsker å fullsekvensere DNA av en prøve fra høyre petrousben (tinningben) fra hodeskallen. Prøven ble tatt ut ved en tidligere anledning, men er ikke analysert.
Formålet med prosjektet er, med utgangspunkt i DNA og osteologi, å belyse sosial identitet, gravskikk og mulige kjønnsroller. Henvender skriver at fullsekvensering av DNA «kan bidra til å skissere en mer utdypende tolkning av den avdødes liv og rolle», og «åpne for bredere diskusjoner om kjønnsidentitet i fortiden og hvordan nåtidens forskere forholder seg til dette». Henvender ønsker også å «løfte den kulturhistoriske diskusjonen om krigerrolle, våpengraver og kjønnsroller, problemstillinger som har blitt mye diskutert både i fagmiljø og i media de siste årene».
DNA-analysen skal foretas av ekstern partner. Alle rettigheter beholdes av KHM og restmateriale skal tilbakeføres til KHM. Analyseresultatene skal publiseres i en vitenskapelig artikkel i samarbeid med Dr. Lars Fehren-Schmitz, professor ved USCS Paleogenomics Lab i Santa Cruz. Analysen skal også inngå i en publikasjon som del av det pågående forskningsprosjektet «Making A Warrior». Resultatene vil også formidles til et bredere publikum gjennom media og som del av utstillingen skjelettet inngår i.
Forskningsetisk egenevaluering
I den etiske egenevalueringen reflekterer henvender over flere etiske problemstillinger.
Henvender er opptatt av at formidling av analyseresultater må «ta høyde for at det er mye engasjement rundt den avdødes identitet, som må tas på alvor og behandles med respekt». I forskningshistorien har individet fått status som representant for kvinner gravlagt med våpen, og det har vært en jevn interesse for levningene både i forskningen og i mer populærvitenskapelige fora. Graven har fått mye omtale og oppmerksomhet lokalt, og det er blant annet reist en statue av «skjoldmøya» og satt opp et «spel» om hennes historie.
Henvender påpeker at en kvinnegrav (gitt at det er en kvinne) med våpen fra vikingtid er et sjeldent funn. Henvender mener at en destruktiv analyse allikevel kan forsvares, da prosjektet har et stort potensial for økt kunnskap både om enkeltindividet og om vikingtidens gravskikk og sosiale normer.
Skjelettet er godt bevart og relativt komplett. Prøveuttaket har allerede funnet sted og gjennomføringen innebærer derfor ikke ytterligere inngrep i levningene.
Graven er godt dokumentert og har en kjent proveniens. På bakgrunn av kontekst og innhold, vurderer henvender at gravfunnet ikke har samisk tilknytning.
Henvender reflekterer over det etiske i fremleggelse av resultater i en publikasjon, og at i en tid hvor kjønnsroller og identitet har stor plass, er det viktig å skape rom for debatt og åpenhet.
Data fra prosjektet opprettes av en ekstern partner, med status som samarbeidspartner. Datasettet forvaltes og eies av KHM i henhold til regler for tilgjengelighet og åpenhet, og vil bli fritt tilgjengelig.
Forskningsetisk vurdering
I vurderingen av henvendelsen legger utvalget til grunn Forskningsetisk veileder for forskning på menneskelige levninger (Skjelettutvalget, 2022).
Overordnet er prosjektet og etiske spørsmål godt beskrevet. Henvender reflekterer omkring samfunnsinteresse og formidling, materialets sjeldenhet, destruktive metoder og kunnskapsgevinst. Prosjektet er godt fundert innenfor solide rammer og fremstår som gjennomførbart.
Utvalget har enkelte merknader til prosjektet:
Prøven og materialet er omtalt noe ulikt i de innsendte sakspapirer. I skjemaet og den etiske egenvurderingen er det oppgitt en prøve fra ett petrousben. I prosjektbeskrivelsen står det "En analyse av to bevarte petrousben (pars pertosa/høyre tinningben)...". For sin saksbehandling og vurdering har utvalget lagt til grunn at materialet består av to petrousben og at henvendelsen handler om en prøve fra ett petrousben. Dette ble bekreftet av henvender på forespørsel i etterkant.
Henvender skriver ikke eksplisitt hvem som skal utføre DNA-analysen av beinmaterialet. Siden analyseresultatene skal publiseres i samarbeid med Dr. Lars Fehren-Schmitz, professor ved USCS Paleogenomics Lab i Santa Cruz, går utvalget ut ifra at analysen skal gjøres ved USCS Paleogenomics Lab og at Fehren-Schmidt er en ekstern samarbeidspartner.
Datahåndteringsplanen er mangelfull og bør styrkes, blant annet med tydelig informasjon om antall petrousben og hvem som skal utføre DNA-analysen.
Konklusjon
Utvalget anbefaler at datahåndteringsplanen utbedres og ekstern samarbeidspartner synliggjøres, men har ellers ingen innsigelser til DNA-analysen av skjelettet fra Nordre Kjølen og anbefaler gjennomføring av den.
Med vennlig hilsen
Sean D. Denham
Utvalgsleder
Lene Os Johannessen
Sekretariatsleder