Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK). ISSN digital utgave: 2387-3094.
I denne utgaven av Magasinet Forskningsetikk kan du lese om Erik Markestad. Han er én av rundt 40 000 fra hele verden som har registrert seg i initiativet 1Day Sooner. Initiativet samler frivillige som ønsker å delta i et eksperiment der de utsettes for koronaviruset på en kontrollert måte. Målet er å framskynde utviklingen av vaksiner mot covid-19.
Dette kalles en human challenge-studie, eller eksponeringsstudie. Slike studier er ikke noe nytt. Å smitte noen med en sykdom det ikke finnes behandling mot, covid-19, er likevel ikke vanlig. Hva om en forskningsdeltager blir alvorlig syk eller i verste fall dør? Til Magasinet Forskningsetikk forteller Erik Markestad om sine tanker, mens Andrew Catchpole gir oss et innblikk i vurderingene han og kollegene gjør når de nå planlegger en slik challenge-studie i Storbritannia.
I alle årets utgaver av Magasinet Forskningsetikk har koronaforskningen vært et tema. Forskning i krisetid bringer opp veldig mange spørsmål som vi synes det er viktig å rette søkelyset mot.
Men selvsagt handler ikke alt om korona, verken i Forsknings-Norge eller i Magasinet Forskningsetikk. I denne utgaven kan du også lese om en problematisk forbikjøring i publiseringsverdenen, befolkningens innflytelse i etikk-komiteer, personvernregler til besvær og lakseforskning med den omstridte CRISPR-metoden. I tillegg gir vi deg verktøyene du trenger for å bli en kritisk forskningsforbruker.
Magasinet Forskningsetikk takker for følget i 2020 og ønsker deg en god lesning og en så god jul som mulig i den spesielle tiden vi er inne i.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 16.12.2020
Hvor stor risiko skal folk få lov til å utsette seg for i forskning? Det har blitt et høyst aktuelt spørsmål.
Skrevet av: Kristin S. Grønli
Publisert: 16.12.2020
Ein to tonn tung runestein har hovudrolla i ei vond sak der velvillig utlånte forskingsresultat blei publiserte framfor nasen på eigarane. Forsøket på løysing blir kalla historieforfalsking.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 16.12.2020
Erik Markestad er én av mange tusen som vil la seg smitte med koronaviruset for at forskere raskere skal finne en mest mulig effektiv vaksine. Risikabelt, mener eksperter i Norge, mens Storbritannia planlegger studie.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 16.12.2020
I 2021 utnevnes nye medlemmer i Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Varamedlem Erling Busch frykter at folk flest skal få mindre innflytelse i komiteene.
Skrevet av: Silje Pileberg
Publisert: 16.12.2020
Både nye koronafunn og andre forskningsnyheter kan føre oss på ville veier. Vi gir deg tipsene for å manøvrere i retning sannheten.
Skrevet av: Ingrid Synnøve Torp
Publisert: 16.12.2020
Genredigering med CRISPR er omdiskutert globalt, men brukes i flere norske forskningsprosjekter. – Det er viktig at folk forstår at dette ikke er én metode, det er som kirurgi, sier Dorothy Dankel (UiB).
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 16.12.2020
GDPR og økende vekt på personvern tvinger antropologisk forskning inn i en altfor trang boks, mener forskerne på feltet. De ønsker større forståelse for sin vitenskapelige metode.
Publisert: 16.12.2020
Det er mulig – men supergode seminarer med eksterne aktører hjelper lite hvis man kommer tilbake til et forskningsmiljø der det man lærer, har liten verdi.
Skrevet av: Vidar Enebakk
Publisert: 16.12.2020
Fusk og manipulering, utfordringer med stordata, og forfall i vitenskapene. Dette er ikke noe nytt. Allerede på 1830-tallet sto slike spørsmål på agendaen i Storbritannia.
Skrevet av: Tone Druglitrø
Publisert: 16.12.2020
Mens alle venter på en covid-19-vaksine, er det tøffe tider for vaksinemotstandere. Denne ferske boka om «antivaksinasjonens far», Andrew Wakefield, gjør ikke tilværelsen lysere, men er definitivt spennende tidsfordriv.