2021:3 Magasinet Forskningsetikk
Anine Kierulf maner til ytringsmot
Anine Kierulf snakker om fornuft og følelser i formidlingen, Riksrevisjonen kritiserer universitetene og høgskolene, og ekspertene gir råd om medforfatterskap.
Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK). ISSN digital utgave: 2387-3094
I hvilken grad har de 21 statlige universitetene og høgskolene lagt til rette for at forskningen deres følger forskningsetikkoven og anerkjente forskningsetiske normer og regler? Det har Riksrevisjonen undersøkt, og tilstanden er ikke noe å rope hurra for.
Riksrevisor Per Kristian Foss sier til Magasinet Forskningsetikk at enkelte av funnene er bekymringsverdige. Vi har også har også snakket med Kunnskapsdepartementet, ledelsen ved noen av forskningsinstitusjonene, og De nasjonale forskningsetiske komiteene. Fra alle hold kommer løfter om å ta grep om situasjonen.
Hva er det greit at forskere sier og gjør i offentligheten? Førsteamanuensis Anine Kierulf er en ivrig deltager i ytringsfrihetsdebatten. Hun har tatt til orde for mer innestemme og nyanser. Til Magasinet Forskningsetikk understreker hun også betydningen av meningsbrytning, medietrening og mot.
I forrige utgave av Magasinet Forskningsetikk fortalte vi historien om en norsk forsker som for 20 år siden ønsket å sette sine egne cellekjerner inn i eggceller fra mus. I denne utgaven av magasinet følger vi opp med en artikkelserie om hvordan forskning på stamceller flytter etiske grenser. I flere tiår har forskere vært enige om ikke å la menneskeembryo utvikle seg i mer enn to uker på laboratoriet. Endringer i internasjonale retningslinjer på feltet åpner for nye muligheter og skaper debatt.
Forskere oppfordres til å samarbeide mer med hverandre, både innenlands og med kolleger i andre land. Men hvem skal stå som forfattere på artiklene som skrives, og i hvilken rekkefølge? Konflikter om medforfatterskap er velkjent for redelighetsutvalg og forskningsetiske utvalg. Vi gir deg ekspertenes beste tips for et smertefritt samarbeid.
Takk, kjære leser, for følget i 2021. God lesning, god jul og et riktig godt nytt år!