Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK). ISSN digital utgave: 2387-3094.
Universiteter og høyskoler gjør ikke nok for å sikre at forskningen skjer i henhold til forskningsetikkloven og anerkjente forskningsetiske normer og regler. Det fastslo Riksrevisjonen i 2021. I denne utgaven av Magasinet Forskningsetikk kan du lese om en ny rapport fra Statens helsetilsyn som gir grunn til uro. Et tilsyn har avdekket at flere virksomheter mangler tilstrekkelig styring på om forskningen er god og etisk forsvarlig.
Du kan også lese om en kreftstudie ved Haukeland universitetssjukehus der risikoen for tidlig død økte blant deltagerne. Regionalt redelighetsutvalg Helse Vest HF slår fast at forskningsetiske normer ble brutt.
I Sverige risikerer forskere og forskningsledere som bryter etikprövningslagen, inntil to års fengsel. 20 har blitt anmeldt de siste to årene, og i mediene er situasjonen beskrevet som inkvisitorisk og Kafka-aktig. Vi har intervjuet noen av dem som har engasjert seg i debatten.
Vi forklarer deg også hvorfor noen forskere blander dyr og mennesker på laboratoriet, hvordan tidsskrifter kan bidra til mer pålitelig forskning, og hva dagens forskningsetiske komiteer har å gjøre med de såkalte nazilegene.
Mange av dere leser Magasinet Forskningsetikk på mobilen. Vi er derfor glade for å kunne tilby en mobiltilpasset utgave hvor innholdet er skreddersydd for lesing på små skjermer. Du kan også enkelt dele innhold med andre ved å klikke på knappen nederst i hver sak.
God lesning!
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 09.05.2022
Nok en rapport viser at institusjonene mangler systemer som
sørger for at forskningen er etisk forsvarlig. Dette kan skade
forskningens troverdighet og i verste fall studiedeltagere.
Skrevet av: Kristin S. Grønli
Publisert: 09.05.2022
Mange rektorar og direktørar har ikkje passa skikkeleg på at helseforskinga er god og etisk forsvarleg. Det viser ein rapport frå Helsetilsynet.
Publisert: 21.06.2022
Av: Hans H. Wasmuth, initiativtager til Norwait
Skrevet av: Kristin S. Grønli
Publisert: 09.05.2022
Kreftforsking ved Haukeland universitetssjukehus gav auka risiko for tidleg død.
–Forskingsansvarlege svikta, seier varslar Hans Wasmuth.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 09.05.2022
Nina Johannesen mener masterstudenten hun veiledet, gikk glipp av en unik mulighet fordi daværende NSD blandet seg inn i forskningsetikken. Saken har avdekket rolleblanding og et forskningsetisk tomrom, fastslår nasjonal etikkomité.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 09.05.2022
Etter at den svenske etikprövningslagen ble skjerpet i 2020, har nesten 20 forskere blitt anmeldt for brudd på loven. Maksstraffen er to års fengsel. Inkvisitorisk og Kafka-aktig, hevder kritikerne. På høy tid, kontrer direktøren for tilsynsmyndigheten.
Skrevet av: Kristin S. Grønli
Publisert: 09.05.2022
I mytologien er dei fabelaktige uhyre. På laboratoriet kan dei bli livreddande blandingsvesen. Møt menneske–dyr-kimærane.
Skrevet av: Lisbeth Jære
Publisert: 09.05.2022
Er det rimelig å få vitenskapelig anerkjennelse for forskning uten å vise fram grunnlaget? Tidsskrifter må kreve at data publiseres samtidig med resultatene, slår en artikkel fra International Science Council fast.
Publisert: 09.05.2022
For å møte mange av utfordringene knyttet til akademisk ytringsfrihet er det viktig å snakke mer om hvordan forskerfelleskapets egne normer kan styrkes. Men en stor del av utfordringene ligger også utenfor forskerfelleskapet selv.
Publisert: 09.05.2022
Korte nyheter fra hele verden: Koronaforskere blir trakassert. Forskeren bak CRISPR-babyene er løslatt.
Skrevet av: Lars Kluge
Publisert: 09.05.2022
Fra prosessen mot nazilegene i et utbombet Nürnberg for 75 år siden til dagens forskningsetiske komiteer går det en rød tråd.
Skrevet av: Thomas Østerhaug
Publisert: 09.05.2022
Den akademiske friheten er under press i flere deler av verden. Skal vi følge retorikken i Ronald J. Daniels’ bok, kan universitetene og høgskolene ta grep ved å bidra til å sikre det liberale demokratiet.
Skrevet av: Bjørn Hofmann
Publisert: 09.05.2022
Å gjenbruke egen tekst kan høres uskyldig ut, man stjeler jo ikke fra andre. Men slik klipp og lim utfordrer andre forskningsetiske normer.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 09.05.2022
Sammen med stipendiaten forsket Trine B. Haugen på kreft, men noe annet dukket også opp da pasientenes gener ble analysert.