Omslag av magasinet, med bilde av Oppenheimer som røyker pipe. Bildet av ham er farget i korall og tilført piksellering i form av prikker. Bakgrunnen er en brunsvart tavle med noen få formler.

2023:3 Magasinet Forskningsetikk

Farlig forskning

Les om hvordan atombomben og kunstig intelligens henger sammen, ungdommer som forsker, og kampen mot useriøse tidsskrifter. 

Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK). ISSN digital utgave: 2387–3094

Forskningen på kunstig intelligens (KI) utvikler seg i et rasende tempo, og teknologien påvirker allerede de fleste samfunnsområder.

Katastrofescenarioene er mange, blant dem menneskehetens utslettelse. Vi spør om atombombens far Robert Oppenheimer og Joseph Rotblat som trakk seg fra prosjektet, kan lære oss noe om å håndtere forskning som kan være farlig i dagens samfunn.  

Du kan også lese om at stadig flere useriøse tidsskrifter og forlag sniker seg inn i registeret som skal skille gode publiseringskanaler fra dårlige. Utvalget som røkter registeret, vurderer nå nye tiltak. 

Medforfatterskap opptar mange og er derfor noe Magasinet Forskningsetikk har skrevet om fra ulike innfallsvinkler. Denne gangen handler det om at medforfatterskap ikke bare fordeler heder og ære, men også ansvar og skyld.  

I 2024 skal over 1000 ungdommer delta i forskerkonkurransen Holbergprisen i skolen. 17-årige Oskar Hellesø-Knutsen forteller om hvordan han jobbet seg gjennom utfordringene i sitt prosjekt om skredkatastrofen i Gjerdrum, og endte opp med å vinne årets konkurranse.  

Vi ønsker alle våre lesere takk for følget i 2023 og en riktig god jul! 

Filtrer liste
Filtrer liste
  • (1)
  • (6)
  • (1)
  • (1)
  • (1)
  • (1)

Forskningens fotspor

Noen mener ny teknologi kan bli vår redning. Andre ser for seg menneskehetens undergang. Vi bør se oss tilbake mens vi går framover.

Forskerspirer fristes av kontroversielle tema

Flere deltagere i Holbergprisen i skolen trekkes mot sensitive og betente tema. Oskar Hellesø-Knutsen (17) tok noen viktige grep i sin studie av samhold – og konflikt – etter et dødelig skred i hjemkommunen.

– Mange mener vi bør være hardere i klypa

Kanalregisteret skal inneholde troverdige og anbefalte tidsskrift, men sliter med å holde useriøse aktører ute. Utvalget som røkter registeret, vurderer nye tiltak.

– Et strålende trekk

Melketenner fra amerikanske barn ble et våpen i kampen mot atomprøvesprengninger. I dag bruker amerikanske historikere eksempelet for å åpne opp forskningsbegrepet.

Tviler på at etikken strekker til i KI-utviklingen

Fungerer etikken bedre som beskyttelse mot potensielt farlig forskning i dag enn da atombomben ble utviklet? Norske eksperter mener innsatsen må økes.

Kurses i mellommenneskelige relasjoner

En trygg relasjon mellom veileder og stipendiat hindrer konflikt og legger til rette for læring, ifølge norske eksperter. I Amsterdam utfordres veiledere til både å granske og endre egen atferd på kurs.

Kred og konflikt

Sure arbeidsdager, personkonflikter og urettferdig fordeling av skyld. Det kan bli konsekvensen av å utsette diskusjon om forfatterskap, mener Granskingsutvalgets nestleder. Flere tar til orde for mer fagspesifikke forfatterskapskriterier.

Akuelt

Korte nyheter fra hele verden: Smittet kvinner med zikavirus. Hodeskaller skaper hodebry. Ny veileder for institusjonene.

Skjult kamera mot barnemishandling

Professor David Southall avslørte at 33 barn ble utsatt for livstruende vold av sine foreldre. Den kontroversielle bruken av skjult kamera gjorde ham til den mest omstridte barnelegen i Storbritannia.