Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK). ISSN digital utgave: 2387-3094
Kjære leser!
Maria Toft ble et kjent navn for mange etter kampanjene #PleaseDontStealMyWork og #Sætforskningenfri. Nå vil hun revolusjonere akademia. Magasinet Forskningsetikk var til stede da Toft og en gruppe medsammensvorne brukte en helg i Göteborg på å lage et manifest.
I 2020 begynte den Norwait-saken å rulle. Forskningsprosjektet var en såkalt vente-og-se-studie for pasienter med endetarmskreft, men mye gikk galt. Nå forteller Arne E. Færden om sin erfaring som varsler i saken.
Ellers kan du blant annet lese om sosiologene som slår et slag for telefon- og videointervjuer, vitenskapsombudet som ønsker mer åpenhet om redelighetssaker, og helseforskningsloven som nå legges under departementets lupe.
God lesning og riktig god sommer!
Publisert: 10.06.2024
Å stå opp for seg selv eller andre er risikosport. De som tør, trenger en heiagjeng, ikke represalier eller rødt kort.
Publisert: 10.06.2024
I mange år har forskningsetiske komiteer uttrykt frustrasjon over utfordringer med en upresis og utdatert helseforskningslov. Nå gjennomgår Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) loven.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 10.06.2024
Akademia er i en alvorlig krise, fastslår grunnleggerne av en ny forskerbevegelse. Men klaging har de fått nok av.
Skrevet av: Kristin S. Grønli
Publisert: 10.06.2024
– Det har tatt på å komme hit. Jeg har blitt frosset ut av fagmiljøer og mistet venner, men jeg ville gjort det samme igjen, sier Arne E. Færden.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 10.06.2024
Resultatet blir ikke automatisk best om forskere snakker med deltagere ansikt til ansikt. Telefon- og videointervjuer har ufortjent dårlig rykte, mener to sosiologer.
Skrevet av: Elin Fugelsnes
Publisert: 10.06.2024
– Alle «kjennelser» fra forskningsetiske utvalg og redelighetsutvalg bør publiseres, mener vitenskapsombud Knut Ruyter ved UiO. Det er ikke fullt så enkelt, kontrer utvalgsleder.
Publisert: 10.06.2024
Helseforskningsloven sikrer at deltagere i medisinsk og helsefaglig forskning har særlig beskyttelse mot risiko for skade. Faller denne beskyttelsen bort hvis forskningen utføres av journalister?
Publisert: 10.06.2024
Som stipendiat var jeg knyttet til to universiteter samtidig. Dermed fikk jeg erfare forskjellene i både opplæring og oppfølging av forskningsetikk.
Publisert: 10.06.2024
En komité, oppnevnt av staten, kan ikke forhåndsgodkjenne et journalistisk prosjekt. Det er ødeleggende for demokratiet.
Publisert: 10.06.2024
Korte nyheter fra hele verden: Nye retningslinjer om KI, bedre samtykke fra innsatte og en teori om hvorfor så mange artikler trekkes tilbake
Skrevet av: Lars Kluge
Publisert: 10.06.2024
Akademisk boikott av Israel splitter fagmiljøene i Norge. For mange har kampen mot det sørafrikanske apartheid-regimet blitt en ledestjerne.
Publisert: 10.06.2024
Vi får innsikt, blir utfordret og engasjert i boka om å forske tett på profesjon, arbeid og politikk. Den kunne likevel gjerne vært enda dristigere.
Publisert: 10.06.2024
I saker om mulig vitenskapelig uredelighet har både individer og institusjoner ansvar. Som på mange andre samfunnsarenaer er det viktig å ha systemperspektivet med seg, spesielt når forebygging står sentralt.