Podkast

Målet med vår podkast er å spre kunnskap om forskningsetikk, og om hvorfor det er viktig i all forskning, for enkeltindivider og samfunn.

Forskningsetikk podcastlogo web.jpg

Vi håper episodene kan gi en introduksjon til forskningsetiske vurderinger både for de som kjenner feltet godt, og for alle andre.

Podkastene er publisert i Acast, men du finner dem også på Spotify, iTunes og andre spillere. 

Har du tilbakemeldinger, hører vi gjerne fra deg. Send en e-post til info@forskningsetikk.no, eller ta kontakt med Ingrid Torp. 

Filtrer liste
Filtrer liste
  • (7)
  • (3)

Hvordan kan noen bryte forskningsetikkloven?

Forskere som ikke følger forskningsetikkens normer, kan opptre vitenskapelig uredelig, men selv ikke plagiat er et åpenbart lovbrudd. Jurist Annette Birkeland forklarer hva vitenskapelig uredelighet egentlig er.

Manglende rapportering koster tid, penger og liv

Norge er forpliktet til å registrere all legemiddelforskning, men en ny rapport viser at vi ligger dårlig an. Det går utover både pasienter, forskningen og samfunnet. I Danmark har de innført fengselsstraff.

Forskningsetikk i året som gikk

Korona har preget det forskningsetiske året, men også andre saker har vært høyt på dagsorden. Vi oppsummerer 2020 i årets siste podkast.

Er vin sunt?

Vi gir tips til hvordan du kan undersøke hva som ligger bak en nyhetsartikkel om forskning, og hvordan du kan vurdere en vitenskapelig artikkel.

Nok er nok

«Jeg har nådd grensen for hva som er etisk forsvarlig forskning. Nok er nok.»

Kan vitenskap avgjøre valget i USA?

En rekke vitenskapelige miljøer og publikasjoner i USA velger denne gangen side i valget. Det er høyst uvanlig. Bevisst feilinformasjon om korona har vært en av dråpene som fikk begeret til å flyte over.

Da korona rammet forskningen

Korona har bragt hasteutlysninger og et kappløp for å finne en vaksine. Hva har skjedd med forskningsetikken i denne perioden, og hva står på spill?

Kan vi stole på forskning?

40 prosent av norske forskere har gjort noe forskningsetisk diskutabelt, ifølge den landsomfattende undersøkelsen Research Integrity in Norway (RINO). Hva betyr det?

Trenger vi forskningsetiske komiteer?

For 30 år siden fikk Norge - som eneste land i verden - tre nasjonale forskningsetiske komiteer som skulle dekke alle fagområder. Men hvordan har det gått? Hva gjør egentlig komiteene? Kan ikke forskerne passe etikken selv?