Sendt 20. februar 2024. Hovedpunkter i høringssvaret: Bærekraft og føre-var-prinsippet,
forslag om endring av forvaltningsansvar, behov for uavhengig forskning.
Fra konklusjonen: NENT og NESH påpeker at forskningsinstitusjonen har et overordnet ansvar for å sikre at forskningen ved institusjonen skjer i henhold til anerkjente forskningsetiske normer. Institusjonen må være bevisst at det finnes relevante fagforskjeller og ta hensyn til dem i avtale- og rammeverk. Alle kontrakter, herunder arbeidsavtaler, må være etisk forsvarlige.
Det er ikke krav om deltagelse fra norske forskere ved datainnsamling i Norge. Det er imidlertid viktig å følge regelverket både i de landene der data samles inn og der dataene behandles, skriver Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi i sin konklusjon.
Uttalelse fra Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi, juni 2021. Om prinsipper for medforfatterskap, doktoravhandlingers status, eierskap og tilgang til data og
forskningsinstitusjoners ansvar.
Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) viser til NESHs høringsutkast til Forskningsetiske retningslinjer for samfunnsvitenskap og humaniora, datert 21.09.2020 med frist for høringsinnspill 01.12.2020 og fremmer med dette innspill til høringsutkastet.
NENT skal gi uavhengige råd til forskere og myndigheter om forskningsetiske spørsmål, og NENT ønsker med dette innspillet å bidra til god og ansvarlig kunstig intelligens-forskning i Norge.
Her finner du NENTs innspill til Forskningsrådets policy. I denne omgang er de av relativt overordnet karakter. Komiteen ser frem til å bidra ytterligere i den forespeilede høringsrunden.
Høringssvar fra Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) til Forslag til etiske retningslinjer for samisk helseforskning og forskning på samiske humant biologiske materiale. (14.06.2018)