Referat 20. november, 2024

Fra agenda: Henvendelse om pXRF for analyse av skjelettlevninger, henvendelse om prosjektet INDICAVE, dialogmøter i Helsinki, skjeletter uten formål. 

Tid: 11:00 - 16:00
Sted: Kongens gate 14, Oslo 
Til stede: Sean Dexter Denham (leder), Therese Robertsen, Elin Rose Myrvoll, Kjetil Fretheim, Torgeir Sørensen, Jens Rytter, Julia Kotthaus, Gorm Idar Johansen, Asgeir Svestad 
Forfall: Siri Forsmo, Sølvi Vik 
Fra sekretariatet: Lene Os Johannessen (referent) 

1 - Konstituering av møte 

Innkalling og agenda ble godkjent.   
Ingen inhabile i behandling av saker.  
To saker ble meldt til Eventuelt. 

2 - Referat fra forrige møte 

Referat fra forrige møte var lagt ved til orientering   

3 - Runde rundt bordet 

Utvalgsmedlemmene oppdaterte hverandre om relevante saker og utvikling.  
Elin orienterte om funn av urgrav i Kvænangen: https://www.dagbladet.no/nyheter/stirret-tilbake-pa-meg/82256937 

Julia og Lene var på symposium i Det Norske Vitenskapsak-Akademi om Samer i Norge, Sverige og Finland: https://www.youtube.com/@detnorskevidenskaps-akadem4873/featured 

Gorm orienterte om at NENTs reviderte retningslinjer er publisert: Forskningsetiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologi 

4 - Sak 2024/122 Henvendelse om pXRF for analyse av skjelettlevninger 

Sakspapirer var på forhånd vedlagt agenda.   
Se egen uttalelse i sak 2024/122 her: Uttalelser fra Skjelettutvalget 

5 – Lunsj  

6 - Sak 2024/128 Henvendelse om prosjektet INDICAVE 

Sakspapirer var på forhånd vedlagt agenda.   
Se egen uttalelse i sak 2024/128 her: Uttalelser fra Skjelettutvalget

7 - Orienteringer 

Sean og Lene orienterte. 

I september deltok Sean på konferanse ved Lulesamisk senter i Drag og på nordisk seminar i Lund om forskning på og forvaltning av skjelettmateriale. Det ble blant annet løftet frem diskusjoner omkring behov for felles nordiske retningslinjer for forskning på menneskelig levninger fra urfolk. 

7. november var Sean og Lene i det (reetablerte) årlige dialogmøtet mellom Skjelettutvalget og IMB. KHM deltok også. 

Stortinget har behandlet kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling om Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport og truffet 17 vedtak: Sak - stortinget.no 

Kon-Tiki museet har repatriert skjelettmateriale til Påskeøya: Kon-Tiki-museet leverer levninger tilbake til Påskeøya – NRK Kultur og underholdning 

Lene skal holde innlegg om forskning, menneskelige levninger og urfolk i Norge på National HREC (Human Research Ethics Committees) Conference i Australia 28. november (digitalt). 

Julia og Lene skal ha poster på Kulturhistorisk museums årlige symposium om egyptologi: https://www.khm.uio.no/english/research/events/symposium-of-egyptology/the-lure-of-museum-exhibitions-with-egyptian-antiq.html 

12. november deltok Sean og Lene i møte i Samarbeidsutvalget (SU) i FEK, som er et møte for komité- og utvalgsledere, sekretariatsledere og direktør i FEK. 
SU bestemte at de to faglige temaene fra 2024 – Kunstig intelligens og Urfolk og nasjonale minoriteter – forlenges ut 2025. 

FEK fortsetter arbeidet med veiledning til forskningsetisk egenevaluering i prosjektsøknader til Forskningsrådet. Utkast til veiledning («sjekkliste») er sendt ut til alle komitéer og utvalg og vært til diskusjon i SU-møte. Innspillene fra komitéer og utvalg tas inn i nytt utkast, som sendes ut til utvalg og komitéer en siste gang før endelig oversendelse til Forskningsrådet. 

Lene orienterte om FEK strategiarbeid: 

  • I 2025 skal FEK lage en ny strategi, og det skal nedsettes en arbeidsgruppe for dette. FEK ønsker deltakelse fra komiteer og utvalg, da det er en målsetning at strategiens innhold skal gjelde hele FEK. Det er viktig for FEK å formulere målsetninger som samler sekretariat, komiteer og utvalg og forplikter hele FEK, og dermed legge til rette for god samhandling. Det er ønskelig med ett medlem fra hver komité/utvalg, i tillegg til representanter fra sekretariatet.  
  • Arbeidet skal starte opp tidlig i 2025. Til sammen planlegges 4-6 møter med arbeidsgruppen, som avsluttes mot slutten av året. Det anslås at hvert møte vil vare i ca. 4 timer, inkludert 4 timer forberedelse, pluss andre forberedelser, ca. 40 timer totalt. Medlemmer fra komiteer og utvalg som deltar, vil motta honorar for tiden de bruker. 
  • Medlemmer fra Skjelettutvalget som ønsker å delta i arbeidsgruppen, kan melde dette inn til Lene. 

8 - Dialogmøter i Helsinki 

I Skjelettutvalgets møte 11. september 2024 bestemte utvalget å initiere dialogmøter med institusjoner i Helsinki i 2025. Datoer for dialogmøtene er satt til 27. – 28. mai 2025.  

Diskusjon i utvalget og videre planlegging 

Målet med dialogmøtene vil være å løfte spørsmål omkring forvaltning og forskning på levninger etter urfolk og hvordan institusjoner i Finland forholder seg til repatriering av skjelettmateriale også i 2025. Materialet i Finland er mer sammensatt med innslag fra andre og flere østlige etnisiteter enn hos oss. Det vil være nyttig å høre om hvordan de forholder seg til denne kompleksiteten. Det er også aktuelt å følge opp samtalen om et eventuelt felles nordisk samarbeid om retningslinjer på feltet. 

Erfaring fra dialogmøter i Stockholm er at tre eksterne møter er maksimalt antall, siden utvalget også skal gjennomføre et utvalgsmøte i løpet av oppholdet.  
De mest relevante institusjonene å besøke til dette formålet er Nasjonalmuseet, Museiverket og Anatomisk institutt ved Universitetet i Helsinki. Alternativer kan være å invitere Siida-museet i Enare til å delta i et digitalt møte med utvalget eller å besøke Det finske vitenskapsakademiet.  

Konklusjon 

Lene kontakter institusjonene for å initiere møtene. 

9 - Digital visualisering 

Utvalget diskuterte om temaet «digital visualisering av menneskelige levninger» skal inn i aktivitetsplanen for 2025, med referanse til Referat fra møte i Skjelettutvalget 22. september 2023 | Forskningsetikk (under agendapunkt 8): "Digital visualisering av menneskelige levninger er et aktuelt tema på feltet. Temaet kunne vært løftet for eksempel i et digitalt møte. Siden utvalget allerede har mye på agendaen for 2024, kan dette vurderes utover i 2024 eller flyttes til 2025." 

Konklusjon 

Utvalget utsetter videre diskusjon av dette temaet til 2026, da det er viktig å fortsette arbeidet med urfolk og nasjonale minoriteter i 2025. 

10 - Skjeletter uten formål 

Utvalget har i det siste fått flere spørsmål fra ulike institusjoner angående skjeletter de har hos seg, som ikke har noe formål. Institusjonene opplever at det ikke er riktig å ha skjeletter uten formål hos seg og ønsker hjelp til å finne en forsvarlig fremgangsmåte for håndtering. 
 
Problemstilling er kjent, men det finnes ikke et enhetlig svar på den; hva som er forsvarlig fremgangsmåte varierer fra sak til sak. Mulige svar og løsninger avhenger av levningenes proveniens og innsamlingshistorikk (hvor levningene kommer fra, hvor gamle de er osv.). Første steg er derfor å forsøke å finne ut mest mulig om skjelettenes innsamlingshistorikk og proveniens.  

Noe dekkes av Forskningsetisk veileder for forskning på menneskelige levninger og Veileder ved funn av menneskelige levninger, men ikke alt.  

Utvalget diskuterte om det er ønskelig og hensiktsmessig å jobbe frem en rådgivende ressurs om dette temaet, for eksempel en uttalelse eller en nettside med veiledning og råd.  

Det kan være aktuelt å utarbeide en rådgivende nettressurs. Samtidig kan det være mer hensiktsmessig å holde råd samlet og i veiledere. Det kan vurderes å skrive inn råd om fremgangsmåte ved «skjeletter uten formål» i Veileder ved funn av menneskelige levninger (2018). 

Konklusjon 

Det foreslås å gi råd om temaet i Veileder ved funn av menneskelige levninger og samtidig revidere veilederen. Forslaget settes opp til diskusjon og vedtak på neste møte, 12. mars 2025. 

11 - Hva legger utvalget i "gjennomførbart"? 

Utvalget diskuterte hva det legger i at et prosjekt «fremstår som gjennomførbart», som står i noen uttalelser og balansen mellom å gi etiske råd og faglige råd.  
Utvalgets mandat og rolle er å gi forskningsetiske råd og ikke faglige råd. Her er det imidlertid flytende overganger, og en forskningsetisk vurdering innebærer som regel også en vurdering av forskningsprosjektets kvalitet og gjennomførbarhet, særlig i prosjekter som involverer levninger fra urfolk eller andre minoriteter eller krever destruksjon av materiale (ref. Forskningsetisk veileder for forskning på menneskelige levninger, pkt. 6). Denne balansegangen er noe utvalget vurderer og diskuterer fra sak til sak. 

12 - Eventuelt 

  • Utvalget v/Sean stiller seg bak utkast til felles FEK-innspill til KD om EUs kommende rammeprogram for forskning og innovasjon (FP10) med frist: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/inspill-2/id2786322/?expand=horingsbrev 
  • Sean orienterte om at han skal holde en workshop om «forensic archaeology» med politiet i Stavanger. Rutinemessig dokumentasjon og gjenbegraving av skjelettmateriale fra en forvaltningsutgravning vil være ledd i workshop’en. Bør det sendes inn en henvendelse om dette til Skjelettutvalget?  
    • Utvalget oppfatter dokumentasjon og gjenbegravingen som ordinært etterarbeid etter en forvaltningsutgravning. Materialet skal ikke inn i en samling eller forskes på. Det er derfor ikke nødvendig å sende en henvendelse til utvalget om dette.